Mercedes-Benz

Sigurnost i komfor

Mercedes-Benz korporativna rješenja kombinuju najbolju moguću zaštitu za vozače i putnike kao i komfor u vožnji koji pospješuje vožnju.
Prevencija, zaštita i reakcija. To su tri stepena integralnog sigurnosnog načela u Mercedes-Benzu. Najsavremeniji sistemi daju upozorenja, nude pomoć u opasnim situacijama i štite Vas u kritičnim trenucima. Široka lepeza opreme omogućava vozačima da se osjećaju ne samo sigurnije nego i ugodnije te sposobniji za vožnju.

Integrisana sigurnost

Vozače Mercedes-Benz vozila podržava niz sigurnosnih sistema u sklopu serijske i dodatne opreme. U skladu sa Mercedes-Benz sigurnosnom filozofijom, vozači dobijaju preventivna upozorenja, mogu brzo reagovati u opasnim situacijama i primjereno su zaštićeni u slučaju nezgode.

ATTENTION ASSIST

Čest uzrok nezgoda je kad vozač zadrijema, naročito na dugim putovanjima noću. Sistem ATTENTION ASSIST, razvijen u Mercedes-Benzu, koristi senzore kako bi prepoznao umor vozača u ranoj fazi i upozorio ga kad je vrijeme za kratku pauzu radi sigurnosti.

Inteligentni sistem svjetala

Intelligent Light System[1] adaptivni je sistem prednjih svjetala koji se automatski prilagođava vremenskim prilikama, svjetlu i uslovima vožnje. Na taj način imate dobro osvjetljen put što Vam pomaže da ranije i tačnije prepoznate opasnost – na primjer, u lošim vremenskim uslovima ili kad je loša vidljivost. Adaptivni sistem pomoći za duga svjetla automatski prilagođava domet prednjih svjetala u zavisnosti od udaljenosti od automobila ispred Vas ili od onih koji Vam dolaze u susret iz suprotnog smjera. Inovativna LED dnevna svjetla značajno povećavaju sigurnost čineći Vas uočljivijima ostalim učesnicima u saobraćaju.

Aktivni sistem pomoći pri zadržavanju kolovozne trake

Aktivni sistem pomoći pri zadržavanju kolovozne trake vibracijama na upravljaču upozorava vozača čim sistem prepozna da je vozilo nenamjerno napustilo traku. To omogućava kamera smještena sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla.

Tempomat za regulaciju razmaka DISTRONIC PLUS

Zasnovan na najnovijoj radarskoj tehnologiji. Ovaj je sistem pomoći efikasan način za prevenciju nezgoda. Tempomat za regulaciju razmaka koristi definisana podješavanja za regulaciju razmaka od vozila ispred kočeći dok se vozilo ne zaustavi (zavisno od situacije u saobraćaju).

Kočnica PRE-SAFE®

Inovativna kočnica PRE-SAFE® aktivira se kad prepozna opasnost od sudara sa vozilom ispred te šalje vizuelna i zvučna upozorenja vozaču kako bi ubrzala reakciju. Ako vozač ignoriše upozorenja, ona se upućuju po drugi put, a kočnica se aktivira kako bi smanjila brzinu. U slučaju opasnosti, ona može i u potpunosti zaustaviti automobil.

Sistem PRE-SAFE®

Sistem PRE-SAFE® može aktivirati preventivne mjere u svrhu zaštite putnika u vozilu. To je omogućeno integracijom sa sistemom za pospješivanje kočenja BAS i elektronskim programom stabilnosti ESP®, čiji su senzori u mogućnosti da prepoznaju potencijalno opasne situacije u vožnji i prenijesu te informacije elektronskim kontrolnim jedinicama u djeliću sekunde.

Komfor koji pospješuje vožnju

Prijatno okruženje posebna je prednost za svakodnevne i duge vožnje. Povjećani komfor doprinosi tome da se vozač bolje osjeća i lakše koncentriše na vožnju. U svakom Mercedes-Benz vozilu, brojne fino usklađene mjere povećavaju sigurnost, pomažući vozaču da održi mentalnu i fizičku izdržljivost za upravljačem.

Komfor sjedenja

Brojna podješavanja vozačevog sjedišta optimizuju komfor koji pospješuje vožnju. Među njima su sistem grijanja, klimatizacija sjedišta i aktivna multikonturna sjedišta.

PARKTRONIC

Ovaj sistem olakšava parkiranje i manevrisanje. Kombinovani  instrument pokazuje vozaču dovoljno veliko parking mjesto i pokrete upravljača potrebne da se uparkira.

Navigacija

Uz pomoć savremene tehnologije mnogo je lakše postići poslovne ciljeve. Mercedes-Benz Vam nudi navigacione sisteme i potrebne informacije kako bi Vam omogućio da stignete brzo, sigurno i komforno.

[1]Naplaćuje se viša naknada, kod pojedinih modela dodatna oprema.